• Obvestilo vlagateljem za pridobitev nepovratnih sredstev in o nakazilu nepovratnih sredstev


  Obvestilo vlagateljem
  (pdf) na javnih pozivih 29SUB-OB15, 30SUB-OB15, 33SUB-OB15, 36SUB-SOCOB15, 37SUB-OB16, 38SUB-EVPO16 in 39SUB-EVOB16, za pridobitev nepovratnih sredstev in o nakazilu nepovratnih sredstev.

 • Eko sklad bo jutri objavil nov javni poziv za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud malim in srednjim podjetjem za izvedbo energetskega pregleda


  V petek, dne 21. 4. 2017, bo Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v Uradnem listu RS in na spletni strani www.ekosklad.si objavil nov javni poziv, namenjen dodeljevanju nepovratnih sredstev malim in srednjim podjetjem za izvedbo energetskega pregleda.

  (Sporočilo za javnost, pdf)

 • Na Eko skladu odslej na voljo nepovratna sredstva občanom za naprave za samooskrbo z električno energijo, pa tudi dodatna nepovratna sredstva občanom za električna vozila in občinam za gradnjo skoraj nič-energijskih stavb ter dodatna kreditna sredstva ...


  V petek, dne 14. 4. 2017, bo Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v Uradnem listu RS in na spletni strani www.ekosklad.si objavil nov javni poziv, namenjen dodeljevanju nepovratnih sredstev občanom za naprave za samooskrbo z električno energijo. Prav tako bodo na voljo tudi dodatna nepovratna sredstva občanom za električna vozila in občinam za gradnjo skoraj nič-energijskih stavb ter dodatna kreditna sredstva občanom za okoljske naložbe.

  (Sporočilo za javnost, pdf)

 • Festival Odprte hiše Slovenije 21. - 23. 4. 2017

  V ponedeljek se bodo odprle prijave za oglede stavb v okviru 8. festivala Odprte hiše Slovenije, ki bo potekal med 21. in 23. 4. Na oglede več kot 70 zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev se lahko prijavite spletne strani festivala http://www.odprtehiseslovenije.org/.

  Dogodek je namenjen najširši javnosti, ki lahko preko vodenih ogledov vstopi v stavbe, izmenja izkušnje z uporabniki in pridobi kontakte strokovnjakov. Njegov namen pa je tudi promocija vrhunskih strokovnjakov, ki delujejo na področju načrtovanja, oblikovanja, naročanja, gradnji, obratovanju, vzdrževanju in uporabi stavb.

  Festival z letošnjo temo »Stavbe, energija in dobro počutje« podpira tudi Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

  Hiša Trebče, foto Matej Blenkus
  Hiša Trebče, foto: Matej Blenkus

 • Pomembno obvestilo o nakazilu nepovratnih finančnih spodbud!

  Spoštovani prejemniki pravice do nepovratne finančne spodbude, ki pričakujete izplačilo spodbude za izvedene naložbe iz sredstev Sklada za podnebne spremembe!

  Obveščamo vas, da Eko sklad s strani pristojnega ministrstva še ni prejel sredstev za izplačilo nepovratnih finančnih spodbud iz Sklada za podnebne spremembe, zato spodbude ne moremo nakazati na vaš osebni bančni račun. Poudariti moramo, da so sredstva za vašo naložbo zagotovljena, a trenutno še ni znano, kdaj bodo sredstva na voljo. O nakazilu boste obveščeni po pošti.

 • Eko sklad bo v letu 2017 podprl vsaj 21 komunikacijskih projektov ter dodelil subvencije za postavitev 140 polnilnic za električna vozila v 69 občinah

  Eko sklad je v preteklem tednu objavil rezultate javnega razpisa za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij na področju varstva okolja ter povabila izvajalcem izobraževalnih in komunikacijskih aktivnosti v letu 2017. Prav tako so bile občinam vročene odločbe v okviru nedavno zaključenega javnega poziva za dodelitev nepovratnih finančnih spodbud za polnilne postaje za električna vozila v zavarovanih območjih narave in območjih Natura 2000. Več ...

 • Eko sklad ima svojo Facebook stran

  Danes smo na Facebooku objavili novo stran Eko sklada, s katero se želimo še bolj približati vsem, ki načrtujejo, izvajajo ali se zanimajo za okoljske naložbe in varstvo okolja. Vabimo vas, da obiščete našo stran in sledite našim objavam na naslovu https://www.facebook.com/Ekosklad.j.s/.

 • Vabljeni na izobraževanje Zagotavljanje kakovosti pri nizkoenergijski in pasivni gradnji

  V sredo, 15. 3. 2017, bo v Ljubljani potekala delavnica o kakovosti priprave in izvedbe projektov gradnje nizkoenergijskih in pasivnih hiš. Na dogodku bodo sodelovali predstavniki različnih izvajalskih podjetij in Gradbenega inštituta, predstavljene pa bodo tudi spodbude Eko sklada na tem področju.

  Delavnica bo potekala med 9. in 14. uro v hotelu Four Points by Sheraton (MONS). Udeležba na delavnici je brezplačna, prijave pa so mogoče na spletni strani projekta. Dogodek, ki ga je finančno podprl Eko sklad, organizira podjetje E-NETSI d.o.o.

 • Vabilo k sodelovanju pri organizaciji Tedna brezplačnega energetskega svetovanja


  V letošnjem letu v okviru mreže ENSVET načrtujemo izvedbo dogodka z naslovom Teden brezplačnega energetskega svetovanja, ki bo potekal na izbranih lokacijah po vsej Sloveniji od sobote, 14. 10., do nedelje, 22. 10. 2017. Namen dogodka je promocija ukrepov učinkovite rabe in obnovljivih virov energije v javnosti, in sicer zlasti na področju energetske sanacije in gradnje stanovanjskih stavb. V okviru tega dogodka vabimo k sodelovanju večje trgovske centre specializirane za gradbeni material oz. tehniko. Več ...

 • Pridite po brezplačen energetski nasvet na 56. Sejem Dom v Ljubljani

  Med 7. in 12. marcem bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal že 56. Sejem Dom. Na stojnici Eko sklada bodo vse dni sejma tudi letos prisotni neodvisni energetski svetovalci, ki delujejo v okviru državne mreže ENSVET. Nudili vam bodo informacije o učinkoviti rabi in obnovljivih virih energije ter o aktualnih razpisih s tega področja. Obiskovalci lahko pridete tudi na individualno svetovanje o primernih ukrepih na vašem objektu in koristite pomoč svetovalcev pri izpolnjevanju vlog za pridobitev subvencij in kreditov Eko sklada.

  Našo stojnico najdete v DVORANI B2 (POVODNI MOŽ), poleg kvalitetnih nasvetov pa boste lahko poslušali tudi pester nabor aktualnih strokovnih predavanj s področja energetske učinkovitosti in varstva okolja.

  Sejem bo odprt vsak dan od 10. do 20. ure, razen v nedeljo, 12. 3., ko se sejem zaključi ob 18. uri. VABLJENI!

   

 • Odprli smo novo energetske svetovalno pisarno v Rogaški Slatini

  V četrtek, 16. 2., je v Rogaški Slatini potekalo odprtje nove, že petdesete energetske svetovalne pisarne. Delovala bo v okviru mreže ENSVET, državnega programa brezplačnega energetskega svetovanja za občane, ki ga koordinira Eko sklad.

  Uradne ure za brezplačno svetovanje v pisarni, ki se nahaja v Kulturnem centru Rogaška Slatina na Celjski cesti 3A, so vsak četrtek med 16. in 18. uro. Zainteresirani občani se morajo na svetovanje predhodno naročiti med delavniki od 9. do 13. ure, in sicer po telefonu na številkah 041 402 995 (g. Cvrtila Drago) ali 03 81 81 721.

 • Pretvorbena tabela za energijsko vsebnost izbranih goriv za končno rabo


  Za namen nemotenega izvajanja 10. člena Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije (Uradni list RS, št. 96/14), in sicer do sprejema sprememb Pravilnika o metodah za določanje prihrankov energije, vam podajamo pretvorbeno tabelo za energijska vsebnost izbranih goriv za končno rabo, posredovano s strani Ministrstva za infrastrukturo, Direktorata za energijo.

  Več ... (pdf)

 • Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije vabi na izobraževanje za projektiranje skoraj nič-energijskih stavb


  Projekt PROF/TRAC je triletni projekt, ki ga financira EU in se je začel izvajati marca 2015. Projektna skupina razvija evropski program usposabljanja, kot dopolnitev nacionalnih programom dodatnega strokovnega izobraževanja strokovnjakov, ki sodelujejo pri načrtovanju in gradnji skoraj nič-energijskih stavb, v prvi vrsti arhitektom, strojnikom in vodjem projektov. Za doseganje ciljev SnES, ki so opredeljeni v EU Direktivi o Energetski učinkovitosti stavb in Energetskem zakonu ter v skladu z Akcijskim načrtom za skoraj nič-energijske stavbe za obdobje do leta 2020 bo potrebno posodobiti obstoječa znanja, zlasti pa razviti oblike in veščine multidisciplinarnega sodelovanja. Projekt PROF / TRAC razvija metodologijo evidentiranja obstoječih in potrebnih znanj za uspešno delovanje pri načrtovanju in gradnji SnES, zbira učno gradivo iz prejšnjih, že zaključenih EU projektov, razvija skupno platformo in certifikacijski sistem in oblikuje spletni učni center. V letu 2016 potekajo pilotska predavanja v državah vseh partnerjev projekta. Drugo pilotsko predavanje v organizaciji ZAPS bo potekalo 18., 26., 27. januarja na ZAPS in 11. februarja v OŠ Brezovica.

  Vabilo in program: http://www.zaps.si/img/admin/file/DSI/PROF%20_%20TRAC/PROF-TRAC_ZAPS%20Pilot%202%20program%282%29.pdf.  

 • Izšel je nov priročnik Učinkovita raba energije za šole in vrtce

  Društvo DOVES - FEE Slovenia je v okviru programa Ekošola izdala nov priročnik, ki bo vzgojiteljem, učiteljem in otrokom v pomoč pri izvajanju različnih aktivnosti na temo energetske učinkovitosti. Priročnik avtorice Lee Janežič med drugim vključuje predstavitev različnih virov energije, nasvete za njeno učinkovito rabo in opis različnih tematskih aktivnosti za učence.

  Publikacija je izšla v okviru projekta Učinkovita raba energije v vrtcih in šolah, ki jo sofinancira Eko sklad.

 • Razmišljate o zamenjavi starih oken ali balkonskih vrat z energijsko učinkovitejšimi?


  Oglejte si prispevek energetskega svetovalca mreže ENSVET, ki jo vodi in sofinancira Eko sklad, v oddaji Ambienti, ki bo na sporedu v soboto, 17. decembra, ob 14.15 na prvem programu TV SLO:  Želite brezplačen nasvet naših energetskih svetovalcev po vaši meri? Informacije o prijavi lahko najdete tukaj: https://www.ekosklad.si/fizicne-osebe/en-svet.

 • Povabilo Eko sklada k oddaji predlogov komunikacijskih in izobraževalnih aktivnosti v letu 2017

  do 23.12.2016 ob 00:00

  Eko sklad je danes objavil povabilo k oddaji predlogov za sofinanciranje izvedbe dogodkov ter drugih komunikacijskih in izobraževalnih aktivnosti, ki jih izvajalci v letu 2017 načrtujejo na prioritetnih vsebinskih področjih Eko sklada. To povabilo je namenjeno zbiranju predlogov dogodkov in aktivnosti v okviru manjših projektov, ki naj bi jih podprl Eko sklad, medtem ko smo za sofinanciranje večjih projektov 18. 11. 2016 objavili poseben javni razpis 46NVO16.

   

  Predloge projektov morajo izvajalci oddati na predpisanem obrazcu po elektronski pošti na naslov ekosklad@ekosklad.si s pripisom »Predlogi komunikacijskih aktivnosti 2017«. Prvi rok za oddajo je 23. 12. 2016 (za dogodke in aktivnosti, ki bodo izvedeni med 1. 2. in 31. 12. 2017), drugi rok pa je 30. 6. 2017 (za dogodke in aktivnosti, ki bodo izvedeni med 1. 8. in 31. 12. 2017).

   

  Zainteresirane izvajalce prosimo, da projekte pošljejo v navedenih rokih, saj Eko sklad predlogov, ki bodo poslani kasneje, pri izboru za sofinanciranje načeloma ne bo upošteval.

 • Vas zanimajo toplotne črpalke, njihovo delovanje in kako zanje pridobiti nepovratna sredstva?


  Ste vedeli, da toplotne črpalke predstavljajo enega izmed načinov ogrevanja z najnižjo ceno koristne energije? Oglejte si prispevek energetskega svetovalca mreže ENSVET, ki jo vodi in sofinancira Eko sklad, v oddaji Ambienti (od 21. minute dalje): http://4d.rtvslo.si/arhiv/ambienti/174438237.

  Želite brezplačen nasvet naših energetskih svetovalcev po vaši meri? Informacije o prijavi lahko najdete tukaj: https://www.ekosklad.si/fizicne-osebe/en-svet.

 • Koliko in kako vložiti v varčno in učinkovito ogrevanje?


  Poslušajte prispevek neodvisnih energetskih svetovalcev mreže ENSVET, ki jo vodi in sofinancira Eko sklad, v oddaji Radia Koper: http://4d.rtvslo.si/arhiv/radio-koper-svetuje/174439549.

  Želite brezplačen nasvet naših energetskih svetovalcev po vaši meri? Informacije o prijavi lahko najdete tukaj: https://www.ekosklad.si/fizicne-osebe/en-svet.

 • Eko sklad bo jutri objavil nov javni razpis za sofinanciranje okoljevarstvenih projektov nevladnih organizacij in dva javna poziva za spodbujanje električne mobilnosti


  V petek, 18. 11. 2016, bo Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v Uradnem listu RS in na spletni strani www.ekosklad.si objavil nov javni razpis in dva javna poziva. Nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu na področju varstva okolja, ohranjanja narave ali prometa, energije in prostora, bodo lahko do 23. 12. vložile vlogo za sofinanciranje projektov na področju varstva okolja, ki jih bodo izvajale v letu 2017. Občine bodo lahko v okviru novega javnega poziva pridobile pravico do nepovratne finančne spodbude za nakup novih polnilnih postaj za električna vozila v zavarovanih območjih in območjih Natura 2000. Z novim javnim pozivom za občane Eko sklad nadaljuje tudi z dodeljevanjem nepovratnih finančnih spodbud za električna vozila. Skupaj bo tako za nove naložbe v električno mobilnost na voljo 1,2 milijona EUR nepovratnih finančnih spodbud in 200.000 EUR nepovratnih sredstev za sofinanciranje okoljevarstvenih projektov. Več ...

 • Vabimo vas na Dneve pasivnih hiš 2016!


  Eko sklad, Fakulteta za arhitekturo in Konzorcij pasivna hiša za vas pripravljajo Dneve pasivnih hiš, ki bodo potekali od 11. do 13. novembra 2016. Ne zamudite priložnosti ogleda nekaterih izmed energijsko najbolj varčnih stavb v Sloveniji in številnih spremljajočih dogodkov.

  Več informacij na http://www.fa.uni-lj.si/default.asp?id=2738.

 • Eko sklad bo objavil nove javne pozive za podporo občinam pri gradnji skoraj nič-energijskih stavb in nakupu okolju prijaznejših avtobusov, nove spodbude pa bodo na voljo še za energetske prenove stavb v upravljanju Ministrstva za obrambo


  V petek, 7. 10. 2016, bo Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v Uradnem listu RS in na spletni strani www.ekosklad.si objavil tri nove javne pozive. Občine, ki so sprejele Odlok o načrtu za kakovost zraka, bodo imele znova možnost pridobiti nepovratne finančne spodbude za nakup vozil za javni potniški promet. Vsem občinam bodo za gradnjo skoraj nič-energijskih vrtcev, šol, knjižnic in drugih stavb splošnega družbenega pomena poleg nepovratnih finančnih spodbud z novim javnim pozivom na voljo tudi še ugodnejši krediti kot doslej. Tretji javni poziv bo nudil nepovratne finančne spodbude za naložbe v energetsko prenovo stavb v lasti Republike Slovenije in v upravljanju Ministrstva za obrambo. Skupaj bo tako za nove naložbe v učinkovito rabo energije na voljo 2,3 milijona EUR nepovratnih finančnih spodbud in 10 milijonov EUR sredstev v obliki ugodnih kreditov.

  Sporočilo za javnost (pdf)

 • Energetski svetovalci mreže ENSVET prisotni tudi na 21. Jesenskem sejmu v Komendi


  Od petka, 7. oktobra, do nedelje, 9. oktobra, bo v Komendi potekal Jesenski sejem, na katerem bodo prisotni energetski svetovalci mreže ENSVET. Energetski svetovalci vam nudijo kvalitetne, neodvisne nasvete o ukrepih učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stavbah, pa tudi pomoč pri izpolnjevanju vlog za pridobitev subvencij in kreditov Eko sklada. Vabljeni v ŠOTOR 5. Več ...

 • Eko sklad in ENSVET bosta na srečanju ekoloških vozil ECOmeet v Ljubljani obeležila Evropski teden mobilnosti


  V soboto, 17. septembra, se bomo z našo stojnico udeležili dogodka ECOmeet, ki bo potekal na Kongresnem trgu v Ljubljani med 10. in 17. uro. Predstavniki Eko sklada in mreže energetskih svetovalcev ENSVET bomo na stojnici predstavili našo dejavnost in različne spodbude, ki so v okviru Eko sklada na voljo za nakup in predelavo električnih in hibridnih vozil. ECOmeet, ki je sicer namenjen promociji in predstavitvi ekoloških vozil ter pregledu aktualnih trendov na tem področju, poteka v času letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Več o dogodku …

  Letak ECOmeet (pdf)

 • Energetski svetovalci mreže ENSVET bodo prisotni tudi na 49. sejmu MOS v Celju (13.-18.9.2016).


  Energetski svetovalci mreže ENSVET vam bodo na razpolago na sejmu MOS in sicer vse dni sejma. Obiskovalci boste lahko poleg kvalitetnih neodvisnih nasvetov, poslušali tudi nabor strokovnih predavanj, kjer se obravnava aktualna energetska in okoljska problematika.  Svetovalci bodo nudili tudi pomoč pri izpolnjevanju vlog za pridobitev subvencij in kreditov Eko sklada. Več ...

 • Novi javni poziv Eko sklada etažnim lastnikom ponuja višje spodbude za obsežne in bolj kakovostne prenove večstanovanjskih stavb


  Danes, dne 12. 8. 2016, bo Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v Uradnem listu RS in na spletni strani www.ekosklad.si objavil javni poziv 41SUB-OBPO16 Nepovratne finančne spodbude za nove skupne naložbe večje energijske učinkovitosti starejših večstanovanjskih stavb, tj. stavb s tremi ali več stanovanji, na območju Republike Slovenije. Sočasno z objavo novega javnega poziva bo zaključen lanskoletni javni poziv za spodbujanje ukrepov energijske obnove večstanovanjskih stavb 30SUB-OB15. Tako letos vmesnega obdobja, ko vlagateljem ne bi bile na voljo tovrstne spodbude, ne bo. Novi javni poziv namenja 10 milijonov EUR nepovratnih sredstev za nove naložbe v večjo energijsko učinkovitost starejših večstanovanjskih stavb, in sicer za toplotno izolacijo fasade, toplotno izolacijo strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru, optimizacijo sistema ogrevanja in za obsežno energetsko obnovo. Do subvencije bodo poleg etažnih lastnikov, ki so fizične osebe, letos prvič upravičeni tudi lastniki stanovanj, ki so pravne osebe, prvič pa bodo na voljo tudi višje spodbude za obsežne in bolj kakovostne prenove večstanovanjskih stavb. Socialno šibki etažni lastniki bodo še vedno lahko pridobili spodbudo v celotni višini njihovega deleža pri sofinanciranju naložbe. Vlogo, ki je dostopna na spletni strani Eko sklada, mora upravnik, predsednik skupnosti lastnikov ali drugi pooblaščenec/skupni predstavnik upravičenih oseb obvezno oddati še pred pričetkom izvajanja del. Več v sporočilu za medije.

  Sporočilo za javnost (pdf)

 • Obvestilo o zaključku Javnega poziva 35SUB-AVPO15 Nepovratne finančne spodbude občinam za nakup novih vozil za javni potniški promet na območjih občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka


  Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, objavlja, da je Javni poziv 35SUB-AVPO15 Nepovratne finančne spodbude občinam za nakup novih vozil za javni potniški promet na območjih občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka (Uradni list RS, št. 76/15), zaključen.

 • Točka.Zate.


  Vabljeni na brezplačna svetovanja in predavanja svetovalcev mreže ENSVET na Točki. Zate.,  informacijski točki Ljubljane - Zelene prestolnice Evrope 2016, pred Mestno hišo (na Mestnem trgu). Svetovalci bodo za individualna svetovanja na področju učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije na razpolago od četrtka, 2.6. do torka, 28.6.2016, v popoldanskih urah. Obiskovalci se bodo lahko informirali tudi o možnostih pridobitve nepovratnih sredstev in kreditov za te namene. Predavanja na temo trajnostne energije se bodo izvajala na Magistratu. Dodatne informacije najdete na: www.zelenaljubljana.si.

  Več v napovedniku ...

 • Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, objavlja nove javne pozive za dodeljevanje ugodnih kreditov in javni poziv za nepovratna sredstva občinam


  Dne 15. 4. 2016 bo Eko sklad v Uradnem listu RS in na spletni strani www.ekosklad.si objavil javne pozive 55OB16, 56PO16 in 57LS16 za dodeljevanje ugodnih kreditnih sredstev občanom, pravnim osebam in samostojnim podjetnikom ter občinam za različne naložbe na področju varstva zraka in blaženja podnebnih sprememb, varstva voda in učinkovite rabe vode ter ravnanja z odpadki. Poleg tega bo po treh letih zopet objavil javni poziv 40SUB-LS16 za dodeljevanje nepovratnih sredstev občinam.

  Obrestne mere kreditov nižje kot doslej

  V okviru javnega poziva 55OB16 bo razpisanih 6 mio EUR ugodnih kreditov z nižjo obrestno mero kot lani: trimesečni EURIBOR + 1,3 % fiksni pribitek. Odplačilna doba ostaja 10 let. Občani bodo lahko za naložbe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije, ki izpolnjujejo pogoje tako javnega poziva za kreditiranje in javnega poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev, kandidirali za pridobitev obeh spodbud Eko sklada.

  V okviru javnega poziva 56PO16 za kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in zasebnikov bo največji poudarek namenjen naložbam, katerih učinek se kaže v zmanjšanju emisij toplogrednih plinov z najvišjim deležem kredita do 85 % priznanih stroškov naložbe. Sledi nabor ukrepov, katerih prevladujoči okoljski učinek je zmanjševanje drugih emisij v zrak, kot so prašni delci, NOx, in druga specifična onesnaževala, za katere lahko znaša delež kredita tudi do 85 % priznanih stroškov naložbe. Za naložbe v varstvo voda in naložbe v ravnanje z odpadki bo delež kredita lahko znašal do 80 % priznanih stroškov naložbe, za spodbujanje začetnih naložb, ki presegajo veljavne okoljske standarde, pa bo kredit odobren v višini največ do 75 % priznanih stroškov naložbe. Razpisanih bo 5 mio EUR kreditov po obrestni meri trimesečni EURIBOR + 1,3 % fiksnim pribitkom, ki je glede na lanski javni poziv za 0,2 odstotne točke nižji, ter odplačilno dobo do 15 let.

  Javni poziv 57LS16 bo namenjen lokalnim skupnostim in nadaljuje program dodeljevanja kreditov za okoljske naložbe, ki jih izvajajo in financirajo občine. Tudi v tem pozivu je največji poudarek namenjen naložbam, katerih učinek se kaže v zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, nekoliko razširjen je nabor namenov naložb, ki zmanjšujejo druge emisije v zrak, kot so prašni delci, NOx in druga specifična onesnaževala. To so naložbe na področju trajnostne mobilnosti. Ostali nameni vključujejo še naložbe v varstvo voda, kot so izgradnja vodovodnih ali kanalizacijskih sistemov, čistilnih naprav in naložbe v ravnanje z odpadki, kot so postavitev sistemov za ravnanje z odpadki ali odstranjevanje nevarnih gradbenih materialov, kot so azbestne strešne kritine in podobno. Razpisanih bo 5 milijonov EUR kreditov z obrestno mer trimesečni EURIBOR + 1,0 % fiksnim pribitkom, ki je glede na lanski poziv nižji za 0,8 odstotne točke, in najdaljšo odplačilno dobo 15 let.

  Letos nepovratne finančne spodbude tudi za občine

  Javni poziv 40SUB-LS16 bo namenil 6 mio EUR nepovratnih sredstev za gradnjo skoraj nič-energijskih stavb splošnega družbenega pomena v lasti občin. Nepovratna finančna spodbuda bo lahko dodeljena občini za gradnjo nove skoraj nič-energijske stavbe, za katero bo izračunana energijska učinkovitost znašala Qh ≤ 6 kWh/m3a. Obvezna bo vgradnja zunanjega stavbnega pohištva s trojno zasteklitvijo s toplotno prehodnostjo U ≤ 0,9 W/m2K, toplotna prehodnost neprosojnih delov toplotnega ovoja stavbe ne bo smela presegati 0,15 W/m2K, obvezna bo vgradnja energijsko učinkovitih sistemov prezračevanja prostorov z vračanjem toplote odpadnega zraka in vgradnja sodobnih generatorjev toplote in hladu ter naprav z visoko energijsko učinkovitostjo. Poleg tega bo obvezen tudi preizkus zrakotesnosti stavbe. Najmanj 50 % letne dovedene energije za delovanje stavbe mora biti pokritih iz obnovljivih virov energije.

  Višina nepovratne finančne spodbude bo določena glede na neto ogrevano in prezračevano površino znotraj toplotnega ovoja stavbe, vrsto vgrajenih toplotno - izolacijskih materialov in uporabo lesa. Višina spodbude bo tako lahko znašala največ 400 EUR na m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe, če bo pretežno zgrajena iz lesa in bo toplotno izolirana z najmanj 75 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov naravnega izvora. Dodatna nepovratna finančna spodbuda bo dodeljena v primeru vgradnje lesenega zunanjega stavbnega pohištva v višini 50 EUR na m2 vgrajenega lesenega zunanjega stavbnega pohištva, če pa bo na več kot polovici površine neprosojnega dela fasadnega ovoja stavbe vgrajena masivna lesena fasadna obloga, bo dodatna spodbuda dodeljena v višini 10 EUR na m2 neto ogrevane površine stavbe.

  Vsi navedeni javni pozivi so oz. bodo objavljeni v Uradnem listu RS in na spletnih straneh Eko sklada, kjer je/bo na voljo tudi dokumentacija za prijavo.

  Sporočilo za javnost (pdf)

 • Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, objavlja nov javni poziv za dodeljevanje nepovratnih sredstev za naložbe v stanovanjskih stavbah


  Dne 4. 3. 2016 bo Eko sklad v Uradnem listu RS in v rubriki razpisi objavil javni poziv 37SUB-OB16 za dodeljevanje nepovratnih sredstev za nove naložbe v rabo obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti v stanovanjskih stavbah.

  Celotno sporočilo za medije (pdf)

 • Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, objavlja nova javna poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev za električna vozila


  Letos višje nepovratne finančne spodbude za električna vozila

  Dne 26. 2. 2016 bo Eko sklad v Uradnem listu RS in v rubriki razpisi objavil dva nova javna poziva. Nadzorni svet Eko sklada je namreč potrdil javna poziva 38SUB-EVPO16 in 39SUB-EVOB16 za dodeljevanje nepovratnih sredstev za nova in predelana električna vozila občanom in pravnim osebam.

  Celotno sporočilo za medije (pdf)

 • Javno povabilo ponudnikom za predložitev ponudb za izbiro izvajalca rednega dodatnega strokovnega usposabljanja energetskih svetovalcev mreže ENSVET


  Namen usposabljanja je nadgradnja znanja energetskih svetovalcev z znanjem celovite energetske prenove stanovanjskega stavbnega fonda, in sicer sistema ukrepov in kriterijev za spodbujanje in izvajanje sprejemljivih načinov, s katerimi se pristopa k prenovam različnih vrst stanovanjskih stavb.

  Več ...

 • Informacija občanom v zvezi z dodeljevanjem finančnih spodbud Eko sklada j.s. za program spodbujanja izgradnje novih manjših naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije za samooskrbo

   
  V okviru Poslovnega in finančnega načrta Eko sklada j.s. za leto 2016 je predvideno tudi dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud občanom za spodbujanje naložb v sisteme, ki izrabljajo obnovljive vire energije za samooskrbo z električno energijo. Spodbujanje gradnje naprav za samooskrbo z električno energijo poleg bistvenega namena - zavedanja in vlaganja v trajnostni razvoj, prinaša občanom, ki investirajo v tovrstne naprave, zmanjšanje računa za električno energijo in ogrevanje ali hlajenje, državi pa uresničevanje ciljev podnebno energetskega zakonodajnega svežnja do leta 2020. Žal trenutno nepovratna sredstva v višini 1,5 mio EUR iz Sklada za podnebne spremembe, ki so bila predvidena za ta ukrep, niso zagotovljena, zato javni poziv zaenkrat ne bo objavljen.

  Poudariti je potrebno, da so za tovrstne naložbe ves čas občanom na voljo ugodni krediti Eko sklada.

 • Obvestilo dobaviteljem in operaterjem, ki morajo poročati in plačati prispevek za energetsko učinkovitost za leto 2015


  Vsi operaterji in dobavitelji, ki Eko skladu niso pravočasno poročali o obračunanih količinah in zbranih sredstvih po posameznih energentih ali morajo še oddati poračun za leto 2015, lahko to storijo pisno na obrazcu Poročilo o obračunanih količinah in zbranih sredstvih za leto 2015.
   
  Poročilo se pošlje podpisano po pošti na naslov Eko sklad j.s., Bleiweisova 30, 1000 Ljubljana. Po prejemu poročila bo Eko sklad izstavil račun na datum prejema poročila. Račun bo poslan po e-mailu ali preko e-računa, glede na registracijo, ki jo ima operater ali dobavitelj opravljeno na spletni strani Eko sklada.

  Več ...

 • Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, objavlja nova javna poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev za električna vozila


  Letos višje nepovratne finančne spodbude za električna vozila


  Dne 26.2.2016 bo Eko sklad v Uradnem listu RS in na spletni strani www.ekosklad.si objavil dva nova javna poziva. Nadzorni svet Eko sklada je namreč potrdil javna poziva 38SUB-EVPO16 in 39SUB-EVOB16 za dodeljevanje nepovratnih sredstev za nova in predelana električna vozila občanom in pravnim osebam.

  Za pravne osebe, samostojne podjetnike in zasebnike je na podlagi javnega poziva 38SUB-EVPO16 razpisanih 2.000.000 EUR nepovratnih sredstev za električna vozila, za občane pa je na podlagi javnega poziva 39SUB-EVOB16 razpisanih 500.000 EUR nepovratnih sredstev za električna vozila.
  Nepovratna finančna spodbuda se lahko dodeli za:
  - nakup novega vozila kategorije M1, N1, L7e ali L6e na električni pogon brez emisij CO2 na izpustu;
  - predelavo vozila v električno vozilo ali nakup vozila, predelanega v električno vozilo, tako da bo serijsko vgrajeni motor na notranje zgorevanje nadomeščen s pogonskim elektromotorjem, kategorije M1, N1, L7e ali L6e;
  - nakup novega priključnega hibridnega vozila (plug-in) ali novega vozila na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender), z emisijami CO2 na izpustu manjšimi od 50 g CO2/km, kategorije M1 ali N1.

  Višina nepovratne finančne pomoči je odvisna od kategorije vozila in znaša od 3.000 EUR do 7.500 EUR, in sicer:
  - 7.500 EUR za novo električno vozilo brez emisij CO2 ali vozilo, predelano na električni pogon, kategorije M1;
  - 4.500 EUR za novo električno vozilo brez emisij CO2 ali vozilo, predelano na električni pogon, kategorije N1 ali L7e;
  - 4.500 EUR za novo priključno (plug-in) hibridno vozilo ali novo vozilo na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender), z emisijami CO2 na izpustu manjšimi od 50 g CO2/km, kategorije M1 ali N1;
  - 3.000 EUR za novo električno vozilo brez emisij CO2 ali vozilo, predelano na električni pogon, kategorije L6e.


  Pridobitev ugodnega kredita in nepovratnih sredstev za isto naložbo

  Dodatna ugodnost, ki jo Eko sklad ponuja investitorjem občanom, je možnost najema ugodnega kredita in pridobitve nepovratnih sredstev za naložbe, ki izpolnjujejo vse pogoje javnega poziva za kreditiranje okoljskih naložb in javnega poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev. Obrestna mera kreditov je trimesečni EURIBOR + 1,5 %, efektivne obrestne mere pa so objavljene v besedilu trenutno veljavnega javnega poziva 51OB14.

  Vsi navedeni javni pozivi so oz. bodo objavljeni v Uradnem listu RS in na spletnih straneh Eko sklada, kjer je/bo na voljo tudi dokumentacija za prijavo.

  Sporočilo (pdf)

 • Nepovratna sredstva za električna vozila v letu 2016


  Z namenom, da so upravičencem nepovratne finančne spodbude na voljo do objave novih javnih pozivov v letu 2016 in glede na dejstvo, da razpisana sredstva v letu 2015 niso bila v celoti dodeljena, je Eko sklad podaljšal veljavnost javnih pozivov 31SUB-EVOB15 in 32SUB-EVPO15 za dodeljevanje nepovratnih sredstev za nova in predelana električna vozila občanom in pravnim osebam.

  Objava novih javnih pozivov je predvidena v mesecu februarju 2016. Skladno s sprejetim Poslovnim in finančnim načrtom Eko sklada za leto 2016 so za naložbe v električna vozila predvidene višje nepovratne finančne spodbude/pomoči in bodo odvisne od kategorije vozila ter bodo znašale od 3.000 EUR do 7.500 EUR.

  Pridobitev ugodnega kredita in nepovratnih sredstev za isto naložbo

  Ugodnost, ki jo Eko sklad ponuja investitorjem občanom je možnost najema ugodnega kredita in pridobitev nepovratnih sredstev za naložbe, ki izpolnjujejo vse pogoje javnega poziva za kreditiranje okoljskih naložb in javnega poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev. Obrestna mera kreditov je trimesečni EURIBOR + 1,5 %, efektivne obrestne mere pa so objavljene v javnem pozivu 51OB14.

  Vsi javni pozivi so objavljeni v Uradnem listu RS in na spletnih straneh Eko sklada, kjer je na voljo tudi dokumentacija za prijavo.

  Obvestilo (pdf)

 • Novo - nepovratne finančne spodbude socialno šibkim občanom za zamenjavo starih kurilnih naprav na trdna goriva z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso v stanovanjskih stavbah na območjih občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka


  JAVNI POZIV 36SUB-SOCOB15
  Nepovratne finančne spodbude socialno šibkim občanom za zamenjavo starih kurilnih naprav na trdna goriva z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso v stanovanjskih stavbah na območjih občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka

  Predmet javnega poziva so nepovratne finančne spodbude socialno šibkim občanom za zamenjavo starih kurilnih naprav na trdna goriva z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso, v stanovanjskih stavbah na območju Mestne občine Celje, Občine Hrastnik, Mestne občine Kranj, Mestne občine Ljubljana, Mestne občine Maribor, Mestne občine Murska Sobota, Mestne občine Novo Mesto, Občine Trbovlje in Občine Zagorje, ki so skladno z Uredbo o kakovosti zunanjega zraka (Uradni list RS, št. 9/11 in 8/15), Odredbo o določitvi območja in razvrstitvi območij, aglomeracij in podobmočij glede na onesnaženost zunanjega zraka (Uradni list RS, št. 50/11) in Sklepom o določitvi podobmočij zaradi upravljanja s kakovostjo zunanjega zraka (Uradni list RS, št. 58/11) zaradi prekomerne onesnaženosti zunanjega zraka z delci PM10, uvrščene v razred največje obremenjenosti in imajo sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka. Več ...

 • Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, je podaljšal veljavnost nekaterih javnih pozivov


  Nadzorni svet Eko sklada je sprejel podaljšanje javnega poziva 51OB14 za kreditiranje okoljskih naložb občanov do porabe sredstev oz. do 31.3.2016, podaljšanje javnih pozivov 29SUB-OB15 in 30SUB-OB15 za dodeljevanje nepovratnih sredstev za nove naložbe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah in javnih pozivov 31SUB-EVOB15 in 32SUB-EVPO15 za dodeljevanje nepovratnih sredstev za nova in predelana električna vozila občanom in pravnim osebam do objave zaključka javnih pozivov v Uradnem listu RS. Razpisana sredstva na vseh omenjenih javnih pozivih namreč do konca tega leta ne bodo razdeljena, zato je njihova veljavnost podaljšana z namenom, da bodo upravičencem tako krediti kot nepovratne finančne spodbude na voljo do objave novih javnih pozivov v letu 2016.

  Pridobitev ugodnega kredita in nepovratnih sredstev za isto naložbo

  Dodatna ugodnost, ki jo Eko sklad ponuja investitorjem občanom je možnost najema ugodnega kredita in pridobitev nepovratnih sredstev za naložbe, ki izpolnjujejo vse pogoje javnega poziva za kreditiranje okoljskih naložb in javnega poziva za dodeljevanje nepovratnih sredstev. Obrestna mera kreditov je trimesečni EURIBOR + 1,5 %, efektivne obrestne mere pa so objavljene v besedilu javnega poziva 51OB14.

  Vsi javni pozivi so objavljeni v Uradnem listu RS in na spletnih straneh Eko sklada, kjer je na voljo tudi dokumentacija za prijavo.

 • Vse o občanskih kreditih in nepovratnih spodbudah Eko sklada v oddaji Halo TV


   
  Vse o občanskih kreditih in nepovratnih finančnih spodbudah Eko sklada, katerih tema je bila obravnavana v oddaji Halo TV na MMC RTV Slovenija.

 • Informativno obvestilo o izračunu obveznosti iz naslova zagotavljanja prihrankov energije


  Vsi zavezanci, ki bodo Eko skladu posredovali obvestilo, da bodo obveznost zagotavljanja prihrankov energije v letu 2016 izpolnili z nakazilom finančnih sredstev Eko skladu, si okvirno lahko izračunajo višino tega prispevka. Več ..

 • Podaljšan javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov 51OB14


  Javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov 51OB14, predmet poziva je ugodno kreditiranje občanov za naložbe, ki se bodo izvajale na območju Republike Slovenije za okoljske namene, je podaljšan do 31.12.2015.

 • Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, objavlja nova javna poziva za dodeljevanje višjih nepovratnih finančnih spodbud občanom


  Višja nepovratna sredstva za nove naložbe v starejših stanovanjskih stavbah na območjih s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka. Več v rubriki razpisi | sporočilo za medije (pdf)

 • Pravilnik o postopku poročanja in nakazovanja finančnih sredstev iz naslova prispevka za energetsko učinkovitost in finančnih sredstev kot oblike obveznega zagotavljanja ...


  Eko sklad, j.s. na podlagi  9. in 11. člena Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije (Uradni list RS, št. 96/14) objavlja Pravilnik o postopku poročanja in nakazovanja finančnih sredstev iz naslova prispevka za energetsko učinkovitost in finančnih sredstev kot oblike obveznega zagotavljanja prihrankov energije pri končnih odjemalcih dobaviteljev elektrike, toplote, plina ter tekočih in trdnih goriv Eko skladu.

  Aplikacija za poročanje vam bo na voljo 8.4.2015, za vse morebitne nejasnosti in pomoč pri poročanju pokličite na tel. 01 / 241 48 20 (tajništvo) ali pišite na e-naslov ekosklad@ekosklad.si

 • Eko sklad objavlja specifični strošek doseganja prihrankov energije za leto 2013


  Eko sklad na podlagi 2. odstavka 9. člena Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije (Uradni list RS, št.: 96/2014), ki določa, da Eko sklad objavi specifični strošek doseganja prihrankov energije za preteklo leto, objavlja specifični strošek za leto 2013, in sicer 131,76 EUR/MWh.
   Več ... 

 • Obvestilo zavezancem, ki so dolžni plačevati prispevek za energetsko učinkovitost po Uredbi o zagotavljanju prihrankov energije


  Obveščamo vas, da bo aplikacija za poročanje skladno s pravilnikom »Pravilnik o postopku poročanja in nakazovanja finančnih sredstev iz naslova prispevka za energetsko učinkovitost in finančnih sredstev kot oblike obveznega zagotavljanja prihrankov energije pri končnih odjemalcih dobaviteljev elektrike, toplote, plina ter tekočih in trdnih goriv Eko skladu« pripravljena do 1.4.2015 s testnim obdobjem do 10.4.2015, ko bo stopila v produkcijo. V vmesnem obdobju boste lahko izvedli registracijo ter poročali o količinah, ki jih bomo spremljali za morebitne vnesene napake ter vam nudili ustrezno pomoč.

  Opozarjamo vas, da boste za registracijo potrebovali kvalificirano digitalno potrdilo za varno elektronsko podpisovanje, kar je navedeno v osnutku pravilnika.

  S 1.4.2015 bo objavljen tudi pravilnik »Pravilnik o postopku poročanja in nakazovanja finančnih sredstev iz naslova prispevka za energetsko učinkovitost in finančnih sredstev kot oblike obveznega zagotavljanja prihrankov energije pri končnih odjemalcih dobaviteljev elektrike, toplote, plina ter tekočih in trdnih goriv Eko skladu«, ki je podlaga za delovanje aplikacije.

  V skladu s pripravljenim pravilnikom bodo operaterji in dobavitelji prvo Poročilo o obračunanih količinah in zbranih sredstvih oddali najkasneje do 18. aprila 2015, in sicer skupaj za mesec januar, februar in marec 2015

  Za vse morebitne nevšečnosti do sedaj se vam opravičujemo.

 • Eko sklad objavlja specifični strošek doseganja prihrankov energije za leto 2014


  Eko sklad na podlagi 2. odstavka 9. člena Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije (Uradni list RS, št.: 96/2014), ki določa, da Eko sklad objavi specifični strošek doseganja prihrankov energije za preteklo leto, objavlja specifični strošek za leto 2014, in sicer 153,97 EUR/MWh.